Opis forum
Nie s± takie delikatne. Bez problemu znosz± transport, nie choruj± i w ogóle, ale chyba każdy zwierzak w takim upale nie dałby rady. Sama się rozpływałam, taki był skwar.
Nie słyszała¶ nigdy legendy o księżniczce Kaguyi? Nawet w SM była o niej mowa, ale trochę przerobili wersję. Mnie anime zachwyciło wła¶nie kresk±. Piękna, taka bajkowa. Jak w starych japońskich malowidłach. Sama historia też bardzo ciekawa.
Nie tylko ta legenda jest popularna. Jest wiele tytułów, w których króluje japoński i chiński folklor. Uwielbiam takie klimaty. Bardzo popularna jest też legenda o Żółtym Cesarzu i Bóstwach. Odniesienia do niej można spotkać np. w takich tytułach jak Fushigi Yuugi https://pl.wikipedia.org/wiki/Tajemnica … 2o%C5%9Bci czy Akatsuki no Yona (ostatnio wspominałam Wam o tym anime). Uwielbiam mangi/anime, w których s± takie nawi±zania do legend, w których występuj± youkai i w których akcja dzieje się w czasach feudalnych. Marz± mi się takie mangi u nas jak wła¶nie Akatsuki no Yona, Fruits Basket, Hoozuki no Reitetsu, FY: Genbu Kaiden, light novel Saiunkoku Monogatari i LN Junni Kokki. Z mang w takich klimatach jest u nas wydana Zakuro i Jak zostałam bóstwem (Kamisama Hajimemashita), któr± wielbię! Więcej takich mang u nas poproszę a z anime to jest jeszcze kilka tytułów, które mogłabym polecić
EDIT:
Newsy od Anime Eden: Pani Danuta Stachyra powraca jako lektorka w "Czarodziejce z Księżyca"! Przeczyta dla Was obsadę wersji polskiej i kilka innych drobiazgów.
+ foto pani Danusi miła niespodzianka. Czuć nostalgię
Super info!!
Ja też się cieszę z powrotu lektorki - szkoda, że poza dubbingiem nie mogłaby być wersja z lektorem...
Mi¶ka, ja też widz±c tę kreskę, my¶lałam, że to jaka¶ starsza animacja. Ale to nowiutkie, prawda? NieĽle wystylizowali.
(Ta Kaguya to historia podobna trochę do rosyjskiej ¦nieżki).
Była i chyba nawet wygrała. Nie pamiętam. Ale na pewno była nominowana.
Ruszyła przedsprzedaż http://anime-eden.pl/produkt/sailor-moo … lm-kinowy/
Słuchajcie dziewczyny, ostatnio wzięło mnie na ogl±danie Muminków chyba zwariowałam ale na nowo mnie to wci±gnęło, poza tym wydaje mi się że Mała Mi leciała na Włóczykija
O to super chyba sobie od¶wieżę i obejrzę też Sailor Moon film R Mamoru jest tam taki piękny zreszt± jak zawsze
Buka - jedna z moich ulubionych postaci z "Muminków". Istota mocno zapadaj±ca w pamięć, choć pojawia sie w niewielkiej ilo¶ci ksi±żek i w tylko czterech z dziewięciu ksi±żek Jansson.
Przy okazji - pierwsze pojawienie się Byki w 11 językach https://www.youtube.com/watch?v=eJv3UM-CuiY oraz jej ostatnia kwestia z tamtego odcinka w 10 językach https://www.youtube.com/watch?v=53ZcjYqkVms Która wersja wypadła waszym zdaniem najstraszniej?~
"wydaje mi się że Mała Mi leciała na Włóczykija"
Chcesz potwierdzenie? http://joemonster.org/filmy/23561/Mala_ … Wloczykija
A skoro już mowa o leceniu kogo¶ na inn± osobę: https://www.youtube.com/watch?v=v3XQq9a_wNw (fragment od 13:40 do 15:45) ;P
Gładka, chcesz żebym w nocy nie mogła spać? Te filmiki z Buk± s± straszne! Zwłaszcza ten pierwszy. Miałam gęsi± skórkę jak ogl±dałam. Jakbym słuchała jaki¶ egzorcyzmów wrr... nic dziwnego, że tak bardzo jej się bałam. Teraz też się boję.
Kiara, Alicji nie pamiętasz? Bardzo j± lubiłam. Najlepsza była jej babcia
No wła¶nie t± bajkę słabo znam z dzieciństwa a szkoda ... i teraz sobie od¶wieżam i nie pamiętam Alicji ani jej babci. Serio ten filmik z krzykami Buki naprawdę straszny ale Buka sama w sobie nie jest zła, ciekawe co sprawiło, że wszystko zamarza przy niej i ciekawe czy jest dziewczynk± czy chłopczykiem wydaje mi się że to kobieta xD
szkoda bo przez najbliższe dwa tygodnie nie będę miała dostępu do neta i nie będę mogła odpisywać na wasze posty wyjeżdżam w sin± dal ale powrócę
Miłych wakacji
No i Czarodziejka się skończyła <chlip> ale się wzruszyłam. Twórcy chyba trochę zmienili walkę z Fantomem. Nie przypominam sobie, żeby Chibiusa pomagała go pokonać. Sprawdzę to, jak będę w domu. Teraz czekamy na kolejne czę¶ci nie mogę się doczekać. Oby zostawili tę sam± piosenkę w openingu
EDIT: Gładka, widzę na filwebie, że ogl±dała¶ "W głowie się nie mie¶ci". Alicja Kozieja, który w tym filmie dubbingowała jak±¶ Riley, będzie podkładała głos Chibiusie. Co o tym my¶lisz? Głos będzie pasował?
Może wypa¶ć dobrze - co prawda jej głos kojarzy mi się z trochę starsz± i/lub bardziej "chłopczycowat±" dziewczynk±, ale na moje wrażenia na pewno nałożyło się to, że po prostu do tej pory słyszałam j± tylko w roli Riley, która tak± postaci± wła¶nie jest
Fragmenty filmu, w których słychać Alicję Kozieję, możecie zobaczyć legalnie tu: https://www.youtube.com/watch?v=rY9c-S08e1I https://www.youtube.com/watch?v=p8iZzIg9yos
Obejrzałam te zwiastuny jak tylko ogłosili, że Alicja będzie podkładać głos Chibiusie, ale nie byłam pewna, czy to ona. Nie zawsze w zwiastunach głosy podkładaj± Ci sami aktorzy co w filmie. I faktycznie, po tym głosie pasuje na chłopczycę, ale zobaczymy jak jej pójdzie. Na razie jestem sceptycznie nastawiona do całego dubbingu. A ta Alicja to ponoć jeszcze dziecko. Spodziewałam się jakiej¶ młodej aktorki, a tu dziecko będzie podkładało głos dziecku. Ciekawe jak to wyjdzie.
O, już ogłosili aktorów? Kto gra Usagi i Mamorka? Chibiusy w "Obietnicy róży" i tak jest mało (Ja tak samo, dubbing nie dubbing - chodzi o wersję oryginaln±).
Mi¶ka, Chibiusa w mandze też walczyła wraz z Usagi przeciwko Mędrcowi (zreszt± podobnie było w oryginalnej anime).
A, Kaguya była chyba wtedy nominowana, jak był wielki szum, że znowu Disney wygrał?
To raczej Mamoru pomógł, Usa i Chibiusa były na pierwszej linii ataku
Zastanawia mnie, czy to, że już wybrali Chibiusę, znaczy, że zrobi± pozostałe filmy? Bo w superesce ma duż± rolę?
Co do Muminków, ja teżzawsze widziałam że Mała Mi ma ci±goty do Włczykija
Polska Buka najlepsza! I to nie mój nacjonalizm, komentarze na tubisiach też to mówi±. Za to norweska była żałosna, że też muminki się na tarzały po ziemi z rado¶ci. Dziwnie nawet milczenie angielskiej budziło więcej napięcia.
https://www.youtube.com/watch?v=5h2mPzxHzD0
Widziały?
Podoba mi się głos Fiore'a~
Hej dziewczyny! Wybaczcie, że tak długo się nie odzywałam. Dzi¶ wróciłam z wakacji. Zwiastun oczywi¶cie widziałam i jak dla mnie tragedia. Jakbym ogl±dała co¶ na Disney Channel, czy innym programie dla dzieci. Tak sztucznie to wyszło jednak dla mnie anime tylko i wył±cznie z napisami. Mam nadzieję, że płyta dojdzie do pi±tku, to dam znać jak reszta dubbingu. Bardzo ciekawa jestem Mamoru.
A co do kontynuacji SM, to na pewno będzie. Nawet w ostatnim odcinku jest informacja "do zobaczenia wkrótce".
Hej Mi¶ka~
Mi¶ka napisał:
A co do kontynuacji SM, to na pewno będzie. Nawet w ostatnim odcinku jest informacja "do zobaczenia wkrótce".
Też tak my¶lałam, póki kto¶ na Tumblrze nie zauważył, że co¶ takiego było na końcu serii PGSM, a i tak nic potem nie było zrobione =='
Potwierdzenie jest nawet na stronie Toei, także ja o kontynuację się nie martwię
Wiecie co dobrego dorwałam na wakacjach hihi? Koszulkę z Czarodziejk±! Nie jest ubrana w strój wojowniczki, tylko w jakie¶ spodenki i kurteczkę. Jak zobaczyłam j± na wystawie, to biegiem leciałam do sklepu
O koszulka z czarodziejk± to cenny nabytek super, że wypoczęła¶ na wakacjach
Neoma ja się w pełni z Tob± zgadzam jeżeli chodzi o dubbing dziewczyn
Naprawdę Gładka co¶ takiego było na końcu serii PGSM? przecież ostatni odcinek tam to ¶lub Mamoru z Usagi to już potem nie było fabuły, co mieli by kręcić? Kurczę jaki ja mam sentyment do PGSM chyba sobie obejrzę znowu jaki¶ odcinek
Powinnam była napisać, że "ponoć" tak było - poza tym nie pamiętam, czy co¶ takiego rzekomo miało się pojawić na końcu wła¶ciwej serii (po której powstał już tylko odcinek specjalny - ten ze ¶lubem), czy na końcu tego odcinka specjalnego~
"przecież ostatni odcinek tam to ¶lub Mamoru z Usagi to już potem nie było fabuły, co mieli by kręcić?"
Może mogliby wyskoczyć z czym¶ kompletnie nowym? ^^; Nie ogl±dałam PGSM, więc w szczegóły nie mogę się wdawać ^^;
Dziewczyny, wła¶nie przyszła mi paczka z dvd SM! Jak obejrzę, to napiszę co i jak
EDIT: Wła¶nie skończyłam ogl±dać i powiem Wam, że ten dubbing wcale nie wyszedł tak Ľle! Nie byłam do niego przekonana, a już po zobaczeniu zwiastuna stwierdziłam, że to czysta tragedia. Jednak nie. Jako¶ im to wyszło. Bardzo podobał mi się głos Fiore, Mamoru też był ok mimo, że wcale nie podobny do oryginału. Dziewczyny takie sobie, piszczałki, zwłaszcza Rei i Mako kto jak kto ale Mako nie powinna mieć takiego niskiego głosu. Za to podobało mi się Usagi. Nie była piszcz±ca. Miała taki miły, ciepły głos. Oczywi¶cie ataki, to wiadomo. Słyszały¶cie w zwiastunie. Ale mowa była bardzo dobra. Koty i Chibiusa też było dobre, a najlepszy był kwiat Ksenianu. To nie był czysty głos tylko taki, hmm....nie mam pojęcia jak to nazwać... taki komputertowy? No wiecie, taki jakby to jaki¶ robocik gadał, czy co¶. Nie mam pojęcia jak fachowo to się nazywa, ale ten głos bardzo mi się podobał. Jutro obejrzę sobie wersje z napisami i zobaczę jak brzmi oryginalna wersja, bo już nie pamiętam, jak ten kwiatek mówił. |I co najważniejsze, jako¶ć. Jest ¶wietna! Mam trochę sporawy telewizor i bałam się, że DVD to będzie nie najlepsza jako¶ć obrazu, ale myliłam się. Jest czy¶ciutko. Ogólnie jestem zadowolona. Pewnie będę się trzymać oryginału. Jednak co seiyuu to seiyuu. Dubbing obejrzałam z ciekawo¶ci. To płyty dostałam tez dwie pocztówki z Czarodziejk±.
Tak, u nich zamówiłam. W Empiku płyt nie będzie. Trzeba kupować u nich, albo w innym sklepie internetowym.
Kiara, no nie jest podobny do oryginału, ale też nie jest zły. Podobał mi się. Ogólnie męskie głowy było ok, zwłaszcza Fiore. Brawa dla pana, który mu użyczał głosu.
No to trochę przykre - w sklepie internetowym raczej kupi± ci, którzy tego konkretnie szukaj±. A jakby było w empiku, to mieliby¶my i nowych nabywców, którzy może byliby zainteresowani kolejnymi filami i serialem? Jak tyle filmów Disneya i Barbie leży, to co im jedna Czarodziejka im przeszkadzała
(W każdym razie mam nadzieję, że mnie nie wykiwaj±, bo wczoraj kupiłam i zero informacji na razie...)
Empik bardzo zdziera z wydawców. Nie wiem jak w płytami, ale za mangi bior± nawet 60% ceny! A anime-eden s± jeszcze młodzi. Może w czasem ich płyty trafi± też do sklepów stacjonarnych.
Wykiwać, nie wykiwaj±, ale na wysyłkę trzeba troszkę poczekać. Co¶ ostatnio obiło mi się o uszy, że najpierw wysyłaj± tym, który zamówili przedpłaty i od razu opłacili, bo może im nakładu brakn±ć. Także może będziesz musiała troszkę poczekać. Nie wiem ile w tym prawdy.
No to ja miałam takie same pocztówki - a już sięcieszyłam, że mi specjalnie ta ładn± dali, he
Dubbing całkiem przyjemny i nie miałabym nic naprzeciwko, by zobaczyć cał± serię. Chibiusa niezła - trocha bachorowata, ale potrafi też być miła. Usagi trochę za twarda momentami, ale ogólnie ok.
Żałuję, że Usagi i Mamoru nie mówi± do siebie zdrobniale.
Mnie się Crystal bardzo podoba, bo jest tak jak w mandze. No Pluto nie zginęła tak do końca. Przecież w trzeciej serii się pojawiła razem z Uranem i Neptunem.
Kiara, anime-eden zaczyna powoli rozszerzać listę sklepów w jakich można kupić płyty. może niedługo będ± dostępne w empiku albo saturnie.
Tak, tylko jak nie przedłuż± Krystala, to wyjdzie, że Pluto zginęła na dobre ;(
Mi¶ka, na pocz±tku trudno mi się było przyzwyczaić, bo znamy tylko oryginalne głosy przecież, ale mog± być - chciałam, żeby miały szansę w dłuższych scenach. Ale braku Mamorka i Usako trudno znie¶ć...
U mnie w parku była impreza fanów Harajuku Jak fajnie.
o zebranie Cosplayów to ciekawa rzecz Neoma to chyba mieszkasz w jakim¶ wypasionym większym mie¶cie u mnie takich imprez jeszcze nie ma w zwyczaju tu nadal ludzie my¶l±, że mangi s± satanistyczne te klimaty Neoma a przebrała¶ się za kogo¶ czy tylko patrzyła¶?
Tak, to nowa historia, alternatywny ¶wiat, gdzie nie ma Królestwa Ciemno¶ci i dziewczyny nie s± czarodziejkami, za to skończyły spokojnie gimnazjum i liceum. Sobie dalej studiuj±, poza Mako, która pracuje. A Mamoru pojechał do stanów, jak wstarsach, tyle że tam został.
Pomysł z las vegas powstał na tumblurze.
Na tumblurze tutaj: http://neoma2.tumblr.com/post/128422853 … -noc#notes
Najlepiej szukać po tagu fanik.
(Ale tak ogólnie jest też tutaj w w±tku obok ;> )
Hej już przeczytałam bardzo fajne ale smutne że dziewczyny nie s± czarodziejkami czeka ich nudne życie zjadaczy chleba heheh Ale to akcja jest już po Starsach bo Mamoru wrócił ze Stanów czyli Mamoru/Usagi tak długo jeszcze nie s± razem? Neoma mam nadzieję, że jako¶ szybko ich poł±czysz I Mamoru będzie taki jaki był na pocz±tku w pierwszej serii czyli pewny siebie i dokuczaj±cy Usagi non stop A kiedy następny odcinek? Neoma jeszcze jakby¶ miała czas i chęci mogłaby¶ zrobić ilustracje w stylu mangi to byłby szaał Nie wiem czy kiedy¶ próbowała¶ tak rysować? Chyba co¶ kiedy¶ wspominała¶?
Trzeci sezon potwierdzony! http://www.animenewsnetwork.com/news/20 … ers/.93487
Też jestem ciekawa tej relacji Haruki i Michiru. A Chibiusy niestety będzie sporawo, bo przecież zaprzyjaĽnia się z Hotaru. Jednak, tak jak wspominałam już wcze¶niej, mangowa Chibiusa nie jest taka zła. W drugiem sezonie zrobili j± jak± jak w mandze, więc i w tym powinno być wsio dobrze
Z tego co wiem, to tylko w amerykańskiej wersji zrobiono z nich kuzynki. W tej nowej raczej tego nie będzie, chyba, że Amerykańce sami co¶ porobi±. Mam nadzieję, że wsio będzie jak w mandze nie mogę się już doczekać oby zostawili tę sam± piosenkę w openingu
Nie, chyba nie zrobi± z nich kuzynek, ta wersja jest bardziej dojrzała więc prawdę ukarze O ja bym chciała żeby dali now± piosenkę, ta jest nawet spoko ale powiew ¶wieżo¶ci nie zaszkodziłby. Ostatnio nawet spodobała mi się ta pierwsza propozycja piosenki Momoiro Clover co j± tak kiedy¶ zjechałam, teraz mi tak trochę głupio bo zaczęła mi się podobać https://www.youtube.com/watch?v=-72Lje6nwg0