#401 2015-05-24 13:36:46

kiara_94

Administrator

Punktów :   

Re: Miśka, Neoma

Chibiusa to dziecko zła, jak można się nie cieszyć że rodzice się kochają? czasami żałuję że nasz dream pairing nie miał drugiego dziecka które było by przyzwoite o to fajnie film R to ten co był Fiore tylko ten dubbing... chciałabym żeby Mamoru użyczył głos Leszek Zduń czyli nasz Zuko, jeśli tak wydałabym ostatnie pieniądze na ten film Ale dziwne że zaczęli od filmów mogliby faktycznie wydać wpierw całą serie starej sailor moon

#402 2015-05-24 14:24:38

Miśka

Administrator

Punktów :   

No wiesz, wydać serię 200odcinkową jako pierwszy tytuł, to nie za dobry pomysł. Chyba tylko wielcy starzy fani by się na to pokusili. Lepiej zacząć od czegoś "lżejszego". Co do dubbingu, to też jakoś nie widzę go...no nie wiem. Może napiszą kto podkładał głosy. Mam nadzieję, że pokażą jakiś zwaistun.

Anime jest bogiem, manga nałogiem.

#403 2015-05-24 18:54:46

Neoma

Administrator

Punktów :   

A ten dubbing już wykonany, czy dopiero szukają?

Kiara, ja popieram kolejne dziecko naszej pary idealnej

#404 2015-05-24 20:41:32

Miśka

Administrator

Punktów :   

Chyba już wykonany. Nie wiem. Płyta ma być na przełomie czerwca/lipca. Nie wiem ile czasu robi się dubbing i obróbkę. 

W dodatkowej historii była przecież Kousagi

#405 2015-05-25 19:38:10

Neoma

Administrator

Punktów :   

No właśnie, zaadoptujmy Kousagi

Jak na przełomie czerwca/lipca to musi być zrobiony? Szkoda, bo amerykański ogłosił wcześniej obsadę i parę próbek dał...

(jakieś nastroje w związku ze zmianą głowy państwa?)

#406 2015-05-25 20:34:03

Miśka

Administrator

Punktów :   

Też mam nadzieję, że pokażą chociaż jakiś zwiastun. Ciekawe czy opening i piosenka Moon Revenge też będą zdubbingowane.

Ne mam tutaj telewizji, także dopiero niedawno dowiedziałam się, że w ogóle są wybory o samym prezydencie nic nie powiem, bo nic nie wiem

#407 2015-05-27 16:30:49

Neoma

Administrator

Punktów :   

A wy tam możecie głosować?

#408 2015-05-27 16:34:14

Miśka

Administrator

Punktów :   

Nic mi na ten temat nie wiadomo. Chyba nie, no bo jak? Trzeba osobiście iść i zakreślić, chyba że robią takie rzeczy w ambasadzie. Nic o tym nie wiem.

#409 2015-05-27 18:12:08

Neoma

Administrator

Punktów :   

Ale tak się czasem słyszy, że jakiś kandydat wygrał za granicą, w jakimś państwie?
Duda był europosłem, czyli w sumie blisko do ciebie

#410 2015-05-27 21:47:32

Miśka

Administrator

Punktów :   

Nic takiego nie słyszałam. A ten Duda to jakiś "dobry", że prezydentem został?

#411 2015-05-30 19:54:01

Neoma

Administrator

Punktów :   

Dobry jak dobry Na pewno ciężko pracował w kampanii. Ponadto nie był bardzo znany, więc ludziom nie podpadł. Ja byłam za obecnym (ale dopiero w drugiej turze), bo ma doświadczenie. Poza tym zarządził referendum w sprawie JOW-ów.

#412 2015-05-31 10:29:12

Miśka

Administrator

Punktów :   

A co to są JOW-y? A słyszałaś może o ustawie jednolitej ceny książki? Ciekawa jestem kto taki mądry ją wymyślił jeśli ją wprowadzą, to koniec z promocjami, obniżkami, prenumeratami z darmową wysyłką, gratisami do przedpłat. Mangi będą sprzedawane po cenie okładkowej w każdym sklepie. Dopiero te które są wydane już rok czasu, mogą liczyć na zniżkę

#413 2015-05-31 19:38:57

Neoma

Administrator

Punktów :   

A, nie słyszałam o takiej ustawie - mam nadzieję, że nie przejdzie, choć w sumie niewiele kupuję głównie w antykwariatach.

JOWy to jednomadatowe okręgi wyborcze, czyli ordynacja większościowa, jak do Senatu.

#414 2015-06-01 12:17:41

Miśka

Administrator

Punktów :   

No ta ustawa o jednolitej cenie książki, to tragedia. Kupuję dużo mang i zwykle płacę mniej niż cena okładkowa (plusy kupowania w sklepie internetowym), prenumeraty też drogo nie wychodzą, w dodatku wysyłka jest gratis i zawsze jakiś bonus jest dodawany (zakładka, plakat itp). Jak ta ustawa przejdzie, to ja nie wiem.... Wolę o tym nie myśleć.

#415 2015-06-01 19:32:23

Neoma

Administrator

Punktów :   

A poczytałam sobie, podobno to ma być ochrona polskiej książki?

#416 2015-06-01 21:09:40

Miśka

Administrator

Punktów :   

Taa. O ponoć ma być lepiej dla czytelników. Bo wszędzie będą mogli kupić książkę w tej samej cenie. Nie zdają sobie jednak sprawy z tego, że jak jakiś Kowalski kupował książki w księgarni u Józia, bo było taniej, to teraz może kupować ją wszędzie. Pójdzie do Empiku, czy gdziekolwiek, bo no w sumie co za różnica gdzie kupi, jak wszędzie płaci tyle samo? A taki biedny Józiu po czasie zwinie się, bo nikt już u niego zakupów robić nie będzie. A tacy wydawcy mangowi np? Sama kupuję mangi w sklepie internetowym, bo są taniej. Czasami zamawiam prenumeraty, bo taniej wychodzi, przesyłka jest gratis i są jakieś upominki. Jak to zniknie, to co zrobi taki przeciętny nastolatek (bo większość naszego fandomu to młodzież)? Pewnie będzie musiał zrezygnować w kupna niektórych tytułów, bo nie sądzę, żeby każdego było stać na kupowanie mang po 20 zł, podczas gdy wcześniej już na 17 można było kupić. Przy większej ilości tomów, to się trochę tego grosza uzbiera. A prenumeraty? Kto je zamówi jak nie będą tańsze i za przesyłkę trzeba będzie jeszcze płacić? Sama nie wiem, czy będę mogła sobie pozwolić na zakup wszystkiego jak do tej pory, jak ta piekielna ustawa przejdzie. Sami wydawcy przyznają, że się obawiają tego. Momentalnie sprzedaż spadnie. A jak sprzedaż spada, to jest mniej kasy, a co za tym idzie mniej pieniędzy na nowe licencje. Waneko pisało, że pierwsze 2-3 lata będą bardzo ciężkie (jak ustawa przejdzie). To się może bardzo źle odbić na naszym rynku mangowym.

#417 2015-06-02 18:43:19

Neoma

Administrator

Punktów :   

To jest wbrew wolnemu rynkowi....

#418 2015-06-02 21:10:29

Miśka

Administrator

Punktów :   

Nic się nie poradzi. Jak Ci z rządu coś wymyślą, to koniec. Mam nadzieję, że ta ustawa nie przejdzie. Miesiąc temu było o niej bardzo głośno. Użytkownicy forum Waneko dużo o tym pisali. Teraz sprawa przycichła. Wszyscy czekają na decyzję rządu.

#419 2015-06-05 19:40:45

Neoma

Administrator

Punktów :   

Trzeba będzie jechać blokować stolicę jak górnicy czy rolnicy

A skoro mowa o książkach, to czytał ktoś serię "Rywalki"?

#420 2015-06-05 20:38:02

kiara_94

Administrator

Punktów :   

ach ciężkie życie Otaku, mangi drożeją Nie czytałam Rywalek a o czym to?
To w Crystalu już się dowiedzieli że Chibiusa to ich córka? https://www.youtube.com/watch?v=Eb5IxbRvMk0
jak dla mnie stara wersja powala nową na łopatki

#421 2015-06-06 15:41:41

Miśka

Administrator

Punktów :   

Nie znam Rywalek. Nie pamiętam nawet kiedy ostatnio byłam w bibliotece, żeby coś pożyczyć do czytania.

Już widzą, że to ich córa mnie tam się nowa podoba, ale nie mogę się przekonać do białowłosej Serenity

#422 2015-06-11 18:53:24

Neoma

Administrator

Punktów :   

Już nawet córa urosła Niestety pokazali kazirodztwo

"Rywalki" to seria fantasy o tym, jak grupa młodych dziewcząt walczy o rękę księcia. Polecam. A wspomniałam, bo byłoby fajnie, gdyby ktoś napisałm wersję Sailorkową na ten temat....

#423 2015-06-11 21:05:26

Miśka

Administrator

Punktów :   

No pokazali ten motyw baaardzo mi się ie podoba, tak samo jak Chibusa i Elios. Ona dziecko, on młody mężczyzna nie pamiętam już czy  w mandze tez się całowali

Co do rywalek to nie za bardzo lubię hermy. Wolę jak to więcej panów walczy o jedną panią z resztą, tak jak wspominałam wyżej, już nawet nie pamiętam kiedy ostatnio byłam w bibliotece. Przez to, że mieszkam za granicą nie mam jak nawet wypożyczyć sobie książki. Teraz udało mi coś coś przeczytać, bo współlokator przywiózł mi od swojej żonki. Czytam teraz ostatnią część Gray'a. Czytała któraś? Pięćdziesiąt twarzy Gray'a? Albo chociaż widziała film?

Za polską wersję SM będzie odpowiadało Studio Sonica http://dubbingpedia.pl/wiki/Studio_Sonica mają kilka ciekawych pozycji na koncie, także może coś będzie z tego dubbingu Kiara, ze Studiem sonica jest związany Leszek Zduń może będzie komuś podkładał głos jednak do Mamoru on by mi nie pasował

#424 2015-06-12 20:23:06

Neoma

Administrator

Punktów :   

Ja jeszcze nie - a zaczęłaś od trójki?

W rywalkach też główna bohaterk ma dwóch potencjalnych konkurentów - to chyba standard obecnie

#425 2015-06-13 08:25:08

kiara_94

Administrator

Punktów :   

A ja tam wątek Heliosa i Chibiusy akurat bardzo lubiłam, co tam że zoofilia xD ale słodkie były te ich rozmowy Ja też Miśka wolę haremy męskie jak kilka facetów bije się o jedną babę a Rywalek nie ma jeszcze anime? Bo w sumie pomysł też fajny jak baby rywalizują a masz linka do tej mangi? Miśka to ty takie rzeczy czytasz Greya?  nie ja nie czytałam ani nie oglądałam ale ogarniam temat, ale serio to jest takie fajne wciągające? Ja tam wole historie miłosne delikatne rodem z koreańskim dram Dla mnie Zduń może każdemu głos podkładać mógłby oblecieć wszystkie męski postacie w anime byłabym uradowana

#426 2015-06-13 14:04:36

Miśka

Administrator

Punktów :   

Gray'a zaczęłam czytać, bo koleżanka zachwalała. To pomyślałam "czemu nie". Oczywiście zaczęłam od pierwszej części. Matko kochana, co tam się dziej. Główna bohaterka jest taka irytująca, że matko święta!! Co za rozpustna, bezwstydna dziewoja!! Czasami mam wrażenie, że czytam jakiś pamiętnik małej nimfomanki jak dla mnie tam jest stanowczo za dużo scen sexu! Trzecia część jest najgorsza. Przeczytałam już ponad połowę, a jak do tej pory nic się działo tylko ich figo fago. Narracja w książkach jest pierwszoosobowe i wszystko widzimy oczami Any. Jak to się podnieciła, bo się popatrzył na nią tak i tak, jak to by go dosiadła teraz, tu, zaraz. Jakby to chciała to i oto. O makto! Czasami przestawałam czytać, bo mi nerwy puszczały. A niby to Gray jest taki perwersyjny jego to akurat bardzo polubiłam, ale ona film mi się bardziej podoba niż książka, bo w filmie to chociaż nie słyszymy jej myśli jaka to jest spragniona. 

Kiara, Rywalki to seria książek. Tak chyba Neoma napisała.

#427 2015-06-14 10:02:54

Neoma

Administrator

Punktów :   

Tak, "Rywalki" to seria, czteroczęściowa trylogia wydawnictwo Jaguar.

No popatrz, a ja słyszałam, że Gray to przemocowiec, który znęca się nad słodką, delikatną niewinną Aną. No popatrz, jakie różnice interpretacyjne.

Kiara, ja też lubiłam te ich rozmowy, jak byli przyjaciólmi, ale jako pary to ich nie uznaję.

Jak się baby biją o faceta, to jest bardziej feministycznie

#428 2015-06-14 15:57:10

Miśka

Administrator

Punktów :   

Taa, on się nad znęca. Jasne. Jest w niej zakochany po uszy. Jakby mogła, to sama by go związała i ... no wiecie co

#429 2015-06-15 08:39:20

kiara_94

Administrator

Punktów :   

Aha Neoma to są książki to ja już w ogóle nie mam cierpliwości ostatnio do czytania książek xD Tak jak się baby biją o faceta to jest bardziej życiowe bo obecnie są cztery baby na jednego chłopa więc dwóch facetów co się bije o jedną dziewoję jest raczej nierealistyczne a nawet surrealistyczne w takich to ciężkich czasach przyszło nam żyć xD
No to ja się spodziewałam że ten Gray tak wygląda ale swoją drogą jak można kogoś kochać z kim związek opiera się wyłącznie na jednym xD mają oni jakieś wspólne zainteresowania czy cuś? No ten Gray serio zakochany po uszy też myślałam tak jak Neoma, że to przemocowiec

#430 2015-06-15 19:30:30

A.

Administrator

Punktów :   

Dzień dobry wszystkim.

Zbłąkana dusza - za Neomową namową - powraca po dłuższym czasie marnotrawienia na obczyźnie. Jak się miewacie?

Serdecznie was pozdrawiam, zanurzając się przy tym w tym oto utworze https://www.youtube.com/watch?v=rOSbv9xrH7g (kojarzący mi się nieco z moim aktualnym OTP~).

#431 2015-06-15 19:43:52

Miśka

Administrator

Punktów :   

Witamy Gładka i zachęcamy do częstszego odwiedzania u mnie tak jak zwykle od niedzieli jestem w Polsce, ale w środę już wracam (nieplanowany wyjazd się trafił). Rozkoszuję się moimi nowymi przybytkami mangowo-gadżetowymi

Kiara, to pewnie, że mają wspólne zainteresowania! I to jakie
A widziała któraś z Was chociaż film?

#432 2015-06-15 20:42:08

A.

Administrator

Punktów :   

" Rozkoszuję się moimi nowymi przybytkami mangowo-gadżetowymi"
Znajduje się wśród nich coś dobrego lub chociaż ciekawego?

Mam to dzieło na liście do szybkiego zoczenia, ale jakoś mi nie pilno do jego obejrzenia W ogóle to ostatnio taki mnie leń łapie, że głównie krótki metraż oglądam ==' (z dłuższych filmów to tylko nowego "Mad Maxa" ostatnio widziałam - i muszę przyznać, że w tym filmie zacność inszą zacność jeszcze inszą zacnością pogania). Ale i tak staram się wybierać jakieś ważniejsze dzieła - niedawno obejrzałam czarno-białe anime z 1943, bez żadnego tłumaczenia na jakiś niejapoński język... ale że fabuła prosta (pająk polujący na biedronkę), a sama krótkometrażówka jest uważana za przełomowa dla gatunku, tom obejrzała

#433 2015-06-16 08:54:14

kiara_94

Administrator

Punktów :   

Witaj Gładka no ten utwór co posłałaś bardzo mocarny i mroczny a to jakie jest twoje aktualne OTP ? Ja ostatnio nie mam swojego OTP, oglądałam dramę Autumn Tale albo inny tytuł tego samego Autumn in my heart i normalnie już mi się słabo na widok tego pairingu zaczęło robić A to Gładka też przebywałaś za granicą? No co ten rząd polski nam uczynił może wkrótce będzie lepiej... Ja aktualnie mam sesje na studiach xD ej to ciekawe to anime czarno białe 1943 nie wiedziałam że oni już wtedy kombinowali z anime

A pewnie z Sailor Moon nie kwapią się zrobić sceny "Mamoru na obiedzie u rodzicow Usagi"? Czemu nie... brakuje mi tej sceny

#434 2015-06-16 19:00:34

A.

Administrator

Punktów :   

Moje aktualne OTP to Morgoth/Luthien~ - oczywiście w wersji mającej więcej wspólnego z jego prezentacją fanoniczną (czyli głównie z moją wizją, bo mało ludzi paruje ze sobą tę dwójkę*) niż z kanonem (tj. mogę ich shippować tylko w takiej sytuacji, gdy on nadal jej pragnie, ale chce, żeby ona przystała do niego po dobroci).

"A to Gładka też przebywałaś za granicą?"
Nie - pisząc o obczyźnie, miałam na myśli przestrzeń poza tym forum

"ej to ciekawe to anime czarno białe 1943 nie wiedziałam że oni już wtedy kombinowali z anime"
Tak na dobrą sprawę to pierwsza japońska animacja (trwająca parę sekund, stworzona przez nieznanego twórcę), "Katsudō Shashin", powstała w 1907 (obczaić można tu https://www.youtube.com/watch?v=4DMQx0dTqbs ), więc nic nie stało na przeszkodzie, żeby Japończycy coś tworzyli i podczas II wojny światowej... zwłaszcza że choćby Polacy coś animowanego tworzyli nawet podczas I wojny światowej (acz były to wyjątki).
A to anime z 1943 ("Kumo to Tulip") można zoczyć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=-lmATJcS9Hw

*bardzo mnie cieszy, że udało mi się znaleźć jeden świetny fik o nich

#435 2015-06-16 19:14:03

Miśka

Administrator

Punktów :   

Gładka, dla wszystko to jest ciekawe. Mangusie, artbook, breloczki jeśli chcecie to mogę wrzucić zdjęcie ze zdobyczami + foto mojej małej kolekcji

#436 2015-06-16 21:32:43

A.

Administrator

Punktów :   

Czyń tak, jak pragniesz [czyli wrzucaj ]

#437 2015-06-18 10:15:11

Miśka

Administrator

Punktów :   

Wrzuciłam kilka zdjęć. Jedno z mangowym regałem się przekręciło. Gładka zdjęcia są w "pamiętnikach"

#438 2015-06-18 12:40:27

kiara_94

Administrator

Punktów :   

Tak teraz obczajam kto to ten Morgoth/Luthien to oni są z Tolkiena Silmarillion zaciekawiła mnie ta kwestia "gdy on nadal jej pragnie, ale chce, żeby ona przystała do niego po dobroci" lubie takie klimaty ale w wersji kanonicznej masz na myśli, że tak naprawdę jest w książce, że on chce ją uwieść? A ta dziewczyna może serio przejrzała na oczy i wskoczyła mu w ramiona? chyba muszę to zacząć czytać ale Silmarillion to zbiór opowiadań to ten fragment z tym pairingiem to nie będzie czasem opowiadanie "Quenta Silmarillion".
Miśka zacne są te twoje zbiory mangowe, piękne te półeczki też bym takie chciała mieć, na moich panuje straszny rozgardiasz - trochę książek, kosmetyków i nie wiadomo czego tam jeszcze xD oo i znowu tych facetów czytasz i oglądasz xD

#439 2015-06-18 13:26:34

Miśka

Administrator

Punktów :   

Kiara to część mojej kolekcji, większa, ale dalej część. Niektóre tytuły mam w Belgii. I tak, cały czas czytam "facetów". Nigdy mi się nie znudzą teraz mi się trafiła wyjątkowo pikantna mangusia

#440 2015-06-18 18:10:14

A.

Administrator

Punktów :   

Zdjęcia zoczone - muszę przyznać, że Twoja kolekcja mangowa robi wrażenie... przynajmniej na takim laiku jak ja ^^; *sama ma w posiadaniu tylko pierwszy tom Hetalii XD*

Kiara, z Silmarillionem to to wygląda tak: Tolkien przez większość swojego życia (tj. od 1916 aż do śmierci, tj. do 1973) pracował nad mitologią Śródziemia (główna przyczyna: parę lat wcześniej zaczął intensywniej pracować nad wymyślonym przez siebie językiem i uznał, że przydałaby się jakaś wykreowana rzeczywistość, w której mógłby umieścić ów język jako "realnie funkcjonujący"), przy czym sporo rzeczy zmieniał po jakimś czasie (np. w pierwotnej wersji Arda była płaskim dyskiem, zaś później Tolkien zaczął preferować wersję, w której była światem kulistym) - stąd wersja, którą jego syn Christopher wydał już po śmierci ojca, niekiedy zawiera wizje, które Tolkien później porzucił (a przynajmniej lubił je mniej niż wersje późniejsze ). I tu przechodzimy do zasadniczej kwestii związanej z, hm. relacją między tymi dwiema postaciami: w opublikowanym "Silmarillionie" jest o tym tylko parę zdań (a przy tym mogą być one przeoczone przez czytelnika - jedna z moich internetowych znajomych była nawet przekonana, że żądza Morgotha to jakaś dziwna metafora, bo Tolkien jest w końcu znany ze swojej pruderyjności*), zaś w wersji opublikowanej przez Christophera później, to jest w jednym z tomów "The History of Middle-Earth", ten wątek jest trochę rozbudowany (i tam padają już takie słowa, że nie ma wątpliwości, iż Morgoth miał ochotę na "bliższy kontakt" z Luthien).

W skrócie: kanoniczna podstawa tego pairingu to krótki fragment 19-ego rozdziału (przedstawiającego historię miłosną Berena i Luthien") Quenta Silmarillion oraz dwa dłuższe fragmenty The Lay of Leithian (wchodzącej w skład The Lays of Beleriand https://pl.wikipedia.org/wiki/The_Lays_of_Beleriand - trzeciego tomu Historii Śródziemia https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_ … %B3dziemia ), do których idealnie pasuje tekst tej piosenki: https://www.youtube.com/watch?v=W5FOoT1PbGo
W obu przypadkach spotykają się tylko raz i wtedy do niczego między nimi nie dochodzi, bo zanim Morgoth jest w stanie przedsięwziąć jakieś konkretniejsze działanie względem Luthien, ona go usypia przy pomocy magii (wykorzystując przy tym fakt, iż tak bardzo zaczął się upajać wizją tego, co mógłby z nią robić, iż lekko się przy tym rozkojarzył ;>), razem z Berenem wykrada jeden z Silmarili i ucieka. Podstawowa różnica między obiema wersjami jest taka, iż w "The Lays of Beleriand" Morgoth ma ochotę ją zbałamucić jeszcze wcześniej (co jest jedną z przyczyn wcześniejszego wysłania przezeń znacznych sił orków w kierunku królestwa rządzonego przez jej rodziców - żołdacy mieli przy okazji porwać Luthien, ale ponieśli duże straty podczas tej wyprawy i w sumie nic nie wskórali), a podczas ich spotkania praktycznie rzecz biorąc mówi jej wprost, iż odczuwa względem niej silną żądzę, po czym wyciąga rękę po dziewczynę (ale ona uskakuje przed nim). Reszta tego krótkiego wątku pozostaje bez zmian~
Tyle kanon - w fanonie można to oczywiście przedstawić w inny sposób, poprzez modyfikację paru elementów (jak już wspominałam, lubię tę wersję, w której on chce, żeby oddała mu się dobrowolnie, bo w innym wypadku raczej nie miałabym ochoty się w to zagłębiać).

Przy okazji - to o Luthien śpiewa Aragorn w "Drużynie Pierścienia" https://www.youtube.com/watch?v=sYqpDHdAyak

*z tego powodu też byłam zdziwiona, gdy czytałam Sila po raz pierwszy i doszłam do tego fragmentu

#441 2015-06-19 10:36:57

Miśka

Administrator

Punktów :   

Gładka, dzięki muszę przyznać, że jestem z niej bardzo dumna

#442 2015-06-19 10:48:49

kiara_94

Administrator

Punktów :   

Łaa Gładka wszystko mi dokładnie wyjaśniłaś dzięki ale skoro to są takie krótkie fragmenty to pozostaniemy nienasycone
Ale skoro miała tego swego Berena to może dlatego była taka oporna xD a jak skończyli razem z tym Berenem żyli razem? Bo elfy są ponoć nieśmiertelne.

O i kolejne typy takich pairingów Bohun/Helena oraz Upiór z Opery/ Christine chcecie o nich podyskutować?

#443 2015-06-19 16:12:47

A.

Administrator

Punktów :   

Proszę bardzo (to do was obu ).

"ale skoro to są takie krótkie fragmenty to pozostaniemy nienasycone "
Mnie w dużej mierze nasycił ten fanfik https://www.fanfiction.net/s/911543/1/Down-Like-Rain Jest mało fanworków przedstawiających relację tej dwójki w choćby quasi-romantycznym kontekście, ale przynajmniej ten jest świetny :>

"Ale skoro miała tego swego Berena to może dlatego była taka oporna xD"
Nie należy zapominać o tym, że Morgoth był w zasadzie Pierwszym i Głównym Złym Śródziemia Wszechczasów (Sauron - który był jego sługą i też pojawia się w historii Berena i Luthien - wypada przy nim mizernie ) i wcześniej nawyrządzał (lub walnie się przyczynił do ich popełnienia, choćby poprzez przeciąganie dotychczas dobrych istot na złą stronę) przynajmniej 90% zła w tym świecie ;P Myślę, że jego postawa moralna miała tu bardziej decydujące znaczenie niż fakt, iż Luthien była w związku z Berenem~

"a jak skończyli razem z tym Berenem żyli razem? Bo elfy są ponoć nieśmiertelne."
Żyli razem, przy czym ona wybrała żywot śmiertelniczki (podobnie jak zrobiła później Arwena, czyli jej praprawnuczka, aby być z Aragornem). Z tym że Luthien nie była zwykłym elfem, gdyż jej matka należała do Majarów, czyli mniej potężnych Ainurów (potężnych istot duchowych, będących odpowiednikami chrześcijańskich aniołów - przy czym Morgoth był najpotężniejszym z nich, przynajmniej na początku*).

"O i kolejne typy takich pairingów Bohun/Helena oraz Upiór z Opery/ Christine chcecie o nich podyskutować?"
A Diamond/Usagi (zwłaszcza w mandze i Crystalu) to co? ;>

*potem włożył dużo swej mocy w tworzenie orków, smoków i innego tałatajstwa, więc przynajmniej częściowo osłabł~

#444 2015-06-20 09:26:48

kiara_94

Administrator

Punktów :   

O to ten fanfick sobie poczytam jak pozdaje ostatnie egzaminy.

"Nie należy zapominać o tym, że Morgoth był w zasadzie Pierwszym i Głównym Złym Śródziemia Wszechczasów" oj Gładka to nasza dobra Luthien gdyby jej zależało mogłaby go przeprowadzić na dobrą stronę i byłoby pięknie i romantycznie

To Beren nie był elfem dla niego wybrała żywot śmiertelniczki czy tak po prostu?

Tak Diamond/Usagi podobny pairing ale z wielkiej mojej miłości do Mamoru nie jestem w stanie dyskutować o tym co by było gdyby związek Usagi i Diamanda pyknął. W przypadku Bohuna i Upiorka bardzo ich lubiłam dlatego chciałabym żeby udały im się związki z ich wybrankami

#445 2015-06-21 19:04:16

Neoma

Administrator

Punktów :   

Miśka, ale super te masz zbiory I te mangi są kolorowe? Myślałam, że czarno-białe, czy to nowa generacja? I trzymasz to w Polsce czy w Belgii?

Beren był śmiertelnikiem (czy on zresztą już we "Władcy" nie jest wspomniany?) Takie "dzikie" pairingi to są lubiane - nawet jest paręfików, jak zły Mamorek porywa Usagi...
Tak, pierwsza wizyta Mamoru u Tsukinów musi zostać uwieczniona.

#446 2015-06-21 19:19:02

Miśka

Administrator

Punktów :   

dzięki Neoma, mangi są czarno-białe. Te kolorowe to artbooki. Te mangi, które są na zdjęciach są w Polsce, ale w Belgii też mam trochę tutaj (znaczy w Belgii) mam te, do których często wracam, i których nie zdążyłam przeczytać w Polsce. Zawożę je do Belgii, przeczytam, zawożę do Polski i przywożę następne no i tutaj jest nich mniej niż w Polsce. Nie mam aż tyle miejsca, żeby trzymać niewiadomo jaką ilość

#447 2015-06-22 16:12:25

A.

Administrator

Punktów :   

""Nie należy zapominać o tym, że Morgoth był w zasadzie Pierwszym i Głównym Złym Śródziemia Wszechczasów" oj Gładka to nasza dobra Luthien gdyby jej zależało mogłaby go przeprowadzić na dobrą stronę i byłoby pięknie i romantycznie"
Do przeprowadzenia na dobrą stronę faceta, który jest odpowiednikiem chrześcijańskiego Lucyfera, trzeba byłoby zatrzęsienia cudów o niespotykanym zasięgu~ Zresztą rozważałam parę razy, co by było, gdyby Luthien do niego przystała w ramach akcji "Poświęcę się dla dobrej sprawy" i doszłam do wniosku, że w najlepszym razie mogłaby uprawiać Śródziemną odmianę wallenrodyzmu - ale pewnie wyniszczyłoby ją to psychicznie lub fizycznie (vide ostateczny los Snape'a, który stosował podobną strategię w uniwersum Harry'ego Pottera~).

Beren jest wspominany we "Władcy..." - w książce przynajmniej raz (pod koniec "Dwóch Wież" Sam wzmiankuje go w rozmowie z Frodem i mówi, że jego przedsięwzięcie - tj. odzyskanie jednego z Silmarili - było jeszcze niebezpieczniejsze niż ich wyprawa); w filmie natomiast to tylko podczas tej sceny z reżyserskiej wersji "Drużyny Pierścienia", gdy Aragorn śpiewa o Luthien (jego imię jednak nie pada).

W przypadku "dzikich" pairingów - prawdę mówiąc, to jeszcze nie spotkałam się z jakąś dyskusją na temat "Ogniem i mieczem", która traktowałaby o pairingach lub ideałach facetów i w której ktoś wolałby Skrzetuskiego niż Bohuna XD To może wynikać z tego, że ponoć Sienkiewicz początkowo chciał uśmiercić Skrzetuskiego podczas przeprawy ze Zbaraża poza tereny zajęte przez wojska kozackie, z czego mogłoby wynikać, iż chciał połączyć Helenę z Bohunem, a nie z nim - ale żonie Sienkiewicza nie podobał się ten pomysł, więc za jej namową sprawił, iż Skrzetuski przeżył XD

#448 2015-06-22 18:40:16

Neoma

Administrator

Punktów :   

Ja wolę Skrzetuskiego

#449 2015-06-22 18:43:44

kiara_94

Administrator

Punktów :   

ja jestem wielką zwolenniczką "dzikich pairingów" i dyskusji na temat "czemu nie bohun a skrzetuski" przeczytałam całe multum. O Gładka to słyszę nowość " ponoć Sienkiewicz początkowo chciał uśmiercić Skrzetuskiego podczas przeprawy ze Zbaraża poza tereny zajęte przez wojska kozackie, z czego mogłoby wynikać, iż chciał połączyć Helenę z Bohunem" zawsze jak czytałam to Sienkiewicz musiał wręcz walczyć z fankami bo dostawał mnóstwo listów od nich czemu ta Helena taka ślepa i nie woli Bohuna, a Sienkiewicz chciał połączyć Helcię ze Skrzetuskim bo on to taki patriota i cała pisanina miała być ku pokrzepieniu serc xD
Moje zdanie jest takie Helcia była ślepa, nie widziała że Bohun to chłopina na medal potrzebował jednak rozsądnej baby która by odpowiednio się nim zajęła mam na myśli oszlifowała diament i zrobiła z niego brylanta xD a Skrzetuski to bieda z majonezem xD I argumenty typu Bohun to awanturnik, opijus jakoś do mnie nie przemawiają może jeszcze za głupia jestem

A tak poza tym znacie jeszcze jakieś dzikie pairingi?
Ja mam jeszcze Brian de Bois Guilbert i Rebecca z "Ivanhoe" też kompletnie dziewczyny nie rozumiem xD

Neoma czemu wolisz Skrzetuskiego, czemu mi to robisz?

No Luthien mogłaby uprawiać wallenrodyzm to byłoby bardzo ciekawe, może by ją to wykończyło psychicznie ale fajnie by było gdyby Morgoth choć trochę się poprawił

#450 2015-06-22 21:14:24

A.

Administrator

Punktów :   

Najwięcej takich dzikich pairingów lubiłam w Hetalii, bo - jakby nie patrzeć - większość bliższych relacji między narodami przynajmniej bywa krwawa. A skoro już rozmawiamy o "Ogniem i mieczem", to jednym z takich pairingów z tego fandomu, które lubiłam, był PolUkr (Polska/Ukraina).

Trochę takich zestawień jest też oczywiście w fandomie tolkienistycznym - pairing Grima/Eowina jest dość zauważalny (w ogóle to fanvid o tej dwójce, z "Bittersweet" Apocalyptiki, był pierwszym filmikiem fanowskim, jaki widziałam, w którym ktoś przedstawiłby taki "dziki" pairing z perspektywy złej-aż-do-końca strony, przedstawiając ją przy tym ze współczuciem; byłam tym nieco zdziwiona, ale dzięki m.in.  niemu nawet polubiłam to zestawienie ;P). Ciekawe są też relacje Maeglin/Idril i Celegorm/Luthien (choć temu daleko do Morgoth/Luthien ;P). Poza tym lubię te niekanoniczne, acz mniej lub bardziej "dzikie", zestawienia: Thranduil/Tauriel (wiedziałam, że trochę osób tworzy o nich arty, więc sobie poszukałam... no i mocno polubiłam ich razem), Nazgule + ich hipotetyczne żony, Thorin/Thranduil (jeden z nielicznych pairingów męsko-męskich z tego fandomu, które lubię)... a moim drugim ulubionym pairingiem z tego fandomu jest połączenie Eowina + Czarnoksiężnik z Angmaru (dlatego, że bardzo spodobał mi się fanfik, na jaki trafiłam, gdy postanowiłam sprawdzić, czy komuś przynajmniej przyszło do głowy sparować tę dwójkę XD).

Tego typu pairingi są poza tym całkiem popularne w fandomie Disneyowskim:
*Hans z "Krainy lodu" jest parowany przede wszystkim z Elsą, przy czym w jakiś czas po premierze ludzie chyba przestali się wstrzymywać przed pokazywaniem ich relacji w angstowy sposób;
* ten sam jegomość jest parowany z Anną (czyli zestawienie kanoniczne) znacznie rzadziej, a jak już, to głównie fluffowo, bo sporej części ludzi nie spodobało się zakończenie ich wątku;
*no i z rzadka jest parowany z Kristoffem - i to chyba jedyny pairing z nim i inna postacią z tego filmu, który jest prawie zawsze pokazywany jako "dziki" XD;
*Frollo/Esmeralda z "Dzwonnika z Notre Dame" - to chyba ewenement, bo wydaje mi się, że w fandomie tego filmu Esmeralda jest parowana z Frollem znacznie częściej niż z Phoebusem, o Quasim nawet nie wspominając;
*Jafar/Jasmina z "Aladyna" - dość popularne;
*Hades/Meg z "Herkulesa" jest dość mocno popularne, zważając na to, iż - inaczej niż w paru innych Disneyowskich zestawieniach zły/dobra - podstaw kanonicznych to to raczej nie ma ;>;
*Bella i Gaston z "Pięknej i Bestii" (ponoć istnieje jakiś fajny fik pairingowy opisujacy, jak mogłyby potoczyć się ich losy, gdyby zaczarowany książę nie istniał);
*chyba z rzadka w fandomie "Króla Lwa" ludzie paruja Skazę z Sarabi lub Nalą... lub matka Nali;
*Urszula (oczywiście w przytłaczającej większości przypadków tylko wtedy, gdy jest w formie Vanessy) jest niekiedy parowana i z Arielką, i z Erykiem;
*Maleficent ze "Śpiącej królewny" też jest parowana i z Aurorą, i z Filipem (choć w pierwszym przypadku to nabrało mocy po premierze filmu z Angeliną Jolie).

W Harrym Potterze też jest tego sporo - przy czym nie ma się co łudzić, że duża w tym zasługa tego, iż Tom Felton i Alan Rickman są atrakcyjni wizualnie. Nie znajduję innego wytłumaczenia dla dużej popularności pairingów Draco/Hermiona i - przede wszystkim - Severus/Hermiona ==' W przypadku parowania tych dwóch z Harrym to przynajmniej są (negatywne, bo negatywne, ale jednak) silniejsze emocje, a nie "tylko" nielubienie. Z mniej popularnych pairingów z tego fandomu, które są "dzikie", lubię Tom/Ginny (choć tu to w zasadzie nie lubię, a "lubię", bo to tylko na zasadzie, że ich relacja wydaje mi się ciekawym tematem do eksplorowania w fanworkach... no i tylko w sferze psychicznej/emocjonalnej, bo na więcej szkoda mi Ginny, która i tak dużo przecierpiała w "Komnacie Tajemnic"), Salazar/Helga (pewien standard - mroczny facet ciągnący ku złej stronie i radosna dziewczyna widząca w każdym dobro - ale sympatyczny), Lucjusz/Arthur, Syriusz/Severus, James/Severus, Remus/Severus (czyli po prostu lubię parować 3/4 Huncwotów ze Snapem ) i Godryk/Salazar.

Fandom Świata Dysku nie obfituje w pairingi, choć materiału w kanonie jest cała masa... no, ale niestety ten fandom nie jest tak fanworkogenny jak te wzmiankowane powyżej. Niemniej i tak trafiłam w nim na pewien "dziki" pairing, który jest względnie popularny w fanworkach. Część ludzi paruje bowiem Susan Sto Helit z Jonathanem Herbatką, przy czym decydującym czynnikiem (obok tego, że Herbatka pojawił się w jednej z książek z Susan jako główną bohaterką, oraz faktu, iż walczyli w niej po przeciwnych stronach) jest to, iż aktorzy, którzy zagrali ich w telewizyjnej adaptacji, są atrakcyjni wizualnie, bo między nimi nawet jakiejś silnej niechęci nie ma - ot, stoją sobie na przeszkodzie, i tyle (chociaż może w filmie zostało to jakoś rozbudowane - widziałam z niego tylko parę urywków, przy czym w żadnym z nich nie było interakcji między tą dwójką).

A tak poza tym: ludzie są w stanie parować Toma z Jerrym, Bójkę z "Atomówek" z Aku z "Samuraja Jacka", Michała Archanioła z Lucyferem lub Hitlera z Jezusem, więc obecnie ciężko o jakiś niezwykle oryginalny pairing w tej dziedzinie %)

#451 2015-06-23 13:03:11

Miśka

Administrator

Punktów :   

A ja nie lubię takich paringów, o! Nie mam pojęcia czemu ludzie łączą w pary postaci, które się nie lubią lub są tylko przyjaciółmi. Najgorsze są te paringi panów nie z yaoiców. Weźmy np. Free. Anime sportowe o grupce przyjaciół z klubu pływackiego. Czy Kuroko no Basket. Koszykówka. Czemu robią paringi z jedno i drugiego chłopaka, kiedy oni nie są gejami :-/ mało tego, jedni się nawet nie znoszą :-/  nie rozumiem tego za Chiny. Uwielbiam yaoi, ale yaoi, które jest yaoi, a nie takie parowanie ni z dupy ni w pietruchy :-/  jedyny wyjątek jeśli chodzi o paringi to Seiya i Usagi. Mój biedny Seiya ...

#452 2015-06-23 14:42:52

kiara_94

Administrator

Punktów :   

O Gładka ale się rozpisałaś xD ale nie do końca mi o takie pairingi chodziło xD nigdy nie będę shippować ze sobą dwóch facetów i tego typu pairingi z bajek też są słabe zwłaszcza Jafar/Yasmine czy Hans/Elsa przecież Ci faceci w ogóle nie kochali tych kobiet tylko zależało im na ich kasie, ja lubię jak zły facet zakochuje się naprawdę w dobrej dziewczynie już jestem w stanie przełknąć Frollo/Esmeralde bo on serio jej pożądał to było chore ale ciekawsze niż inne pairingi z bajek
I też nie rozumiem skąd wziął się ten pairing fanowski Draco/Hermiona xD tak samo jak Snape/Hermiona.

A z Seyia ... co począć z Seyią też mi go żal ale Usa musi być z Mamoru

#453 2015-06-25 19:15:53

A.

Administrator

Punktów :   

Wiecie, mnie takie pairingi nie przeszkadzają, o ile fandom nie wyobraża sobie przy tym, aby przedstawiać relacje między tą dwójką w jakiś inny sposób lub gdy traktuje dany pairing jako kanon~ Mnie rozwaliło, gdy dowiedziałam się, że ponoć byli tacy fani pairingu Snape/Hermiona, którzy byli zdziwieni lub rozczarowani, że to połączenie nie stało się kanonem w "Insygniach śmierci" ;P Każdy inny popularny pairing z Hermioną, nawet z Draconem, miał na to większe szanse... choć już w Księciu Półkrwi widać było, kto z kim wyląduje (a Rowling sama mówiła w wywiadzie, którego udzieliła w okolicach wydania Zakonu Feniksa, że Hermiona ma się ku Ronowi, co powinno było być widoczne już w Czarze Ognia, jeśli ktoś nie zdołał tego zauważyć wcześniej w Więźniu z Azkabanu).

#454 2015-06-26 13:35:26

Miśka

Administrator

Punktów :   

Snape i Hermiona? O matko, skąd ludziom biorą się takie pomysły

#455 2015-06-26 16:27:39

A.

Administrator

Punktów :   

Miśka napisał:

Snape i Hermiona? O matko, skąd ludziom biorą się takie pomysły

Utożsamiają się z najfajniejszą żeńską postacią z serii i - w ramach wish fulfillment - parują ją z najatrakcyjniejszym ich zdaniem facetem w serii ;P Poza tym chyba parę razy, gdy natrafiłam na jakiś fanwork ich shippujący, było w nim (lub w komentarzu odautorskim) podkreślane, że Hermiona jest najzdolniejszą i najbystrzejszą czarownicą w swoim przedziale wiekowym, czyli pewnie Snape miałby polecieć na jej walory intelektualne (podczas gdy ten pairing na stówę nie byłby tak popularny, gdyby Emma Watson była mniej atrakcyjna fizycznie).

#456 2015-06-26 16:50:52

Miśka

Administrator

Punktów :   

Gładka, mimo Twojego wspaniałego wyjaśnienia dalej nie rozumiem co niektórym w głowach siedzi. Ech...
jak zrobiłaś ten cytat?

#457 2015-06-26 18:04:19

A.

Administrator

Punktów :   

Miśka napisał:

Gładka, mimo Twojego wspaniałego wyjaśnienia dalej nie rozumiem co niektórym w głowach siedzi. Ech...

Takie shippowanie może siedzieć głęboko w podświadomości
Patrząc choćby na Top moich ulubionych pairingów Śródziemia - dopiero niedawno zorientowałam się, że w zasadzie można je podzielić na dwie kategorie:
a) moja ulubiona babka z Silmarillionu/Hobbita/LotRa + mroczny pod względem moralnym facet (nie musi być czarnym charakterem, wystarczy, aby był dość ambiwalentny, nawet jeśli stoi po dobrej stronie);
b) moja ulubiona babka z Silmarillionu/Hobbita/LotRa + wrażliwy facet, który dostał od życia w kość (acz może być to tylko mój headcanon), ale nie poddaje się, dalej walczy z przeciwnościami losu i zakochuje się w mojej ulubionej babce.
Wish fulfillment pełną gębą XD

A cytat zrobiłam poprzez kliknięcie przycisku "Cytuj" w prawym dolnym rogu Twojego posta.

#458 2015-06-26 18:11:23

Miśka

Administrator

Punktów :   

aaa, no faktycznie jest coś takiego ślepa jestem

#459 2015-06-26 19:58:24

kiara_94

Administrator

Punktów :   

a te wishfulfillment faktycznie działa, u mnie też też paruje pairingi mroczny facet + dobra dziewczyna lub mający przerąbane w życiu facet+ dziewczyna która mu się podoba mój ulubiony przykład Peter Parker - Spiderman + Mary Jane ale stanowczo wolę te pierwsze gdy facet zły i potem staje się pod wpływem babki trochę dobry
Oj faktycznie co im w głowach siedzi tym parującym Snape/Hermiona wydaje mi się że to ich psychiczne problemy związane z nieszczęśliwymi miłościami np. jakaś dziewczyna kiedyś była zakochana w swoim nauczycielu w szkole stąd shippuje Snape z Hermiona, akurat widziałam parę filmików na youtubie poświęconych temu pairingowi, nieźle się uśmiałam z tych fotomontaży xD

#460 2015-06-26 21:49:34

A.

Administrator

Punktów :   

Obiektem nieszczęśliwej miłości nie musiał być nauczyciel - mógł to być ogólnie starszy (niekoniecznie o aż tyle lat jak w przypadku Severusa i Hermiony - mógł to być nawet chłopak starszy o trzy lata), bardzo inteligentny osobnik płci męskiej, który z różnych powodów (choć pewnie przede wszystkim przez wiek) był poza zasięgiem fanki Snarmiony.
A ja podziwiam umiejętności edytorskie osoby, która tak pomontowała sceny z innych filmów z Rickmanem i Watson, że wyglądało to tak, jakby uprawiali seks - a w tle lecą pierwsze takty "Tainted Love" wykonaniu Marilyna Mansona

Ale mnie i tak najbardziej dziwi intensywne parowanie dwóch postaci, które nie dość, że funkcjonują w różnych uniwersach, to jeszcze jedna z nich jest z filmu z żywymi aktorami, a druga z animacji o_O Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś tak szlifuje swoje umiejętności w montażu, ale dla mnie rezultat i tak jest dziwny pod względem wizualnym~ Rok temu myślałam, że nic nie przebije parowania Normana Batesa z "Psychozy" Hitchcocka i Belli z "Pięknej i Bestii" Disneya, ale poziom absurdu został pobity przez pairing Smaug/Elsa... który w dodatku dzięki jednej zagorzałej shipperce ma sporo fanvidów na YT.

#461 2015-06-27 13:50:05

Neoma

Administrator

Punktów :   

Oooo... A może te fanvidki to tylko tak żeby zdolności edytorskie potrenować?
(Wiele osób argumentowało, że oficjalne pairingi HP były zbyt oczywiste i na pewno czeka nas jakiś twist

Skrzetuski to porządny facet - a ten moment, jak na końcu książki idzie do Heleny, mimo że jest słaby, naprawdę jest wzruszający - szkoda, że w filmie nie było. Poza tym Helena nienawidziła Bohuna. Dlatego nawet gdyby Skrzetuski zginął, to raczej widziałabym ją w klasztorze niż z Bohunem. (A czy Sienkiewiczowa nie mogła wyprosićza Wołodyjowskim? ;( )

#462 2015-06-27 14:43:25

A.

Administrator

Punktów :   

"Oooo... A może te fanvidki to tylko tak żeby zdolności edytorskie potrenować?"
Też się nad tym zastanawiam - ale crossoverowych vidów pairingowych jest IMHO za dużo, żeby chodziło tu tylko o ćwiczenie skilli~ Ci ludzie po prostu lubią tworzyć sztukę dla sztuki Ale i tak zdaje się, że jakaś część traktuje to poważnie
https://www.youtube.com/watch?v=kSarrT9sdM4 - tu zbiórka takich crossoverów, acz tylko animowanych, głównie z postaciami Disneya
https://www.youtube.com/watch?v=Lc_Lhjr-BEI - a tu postacie animowane z bohaterami "Hobbita" i "Władcy Pierścieni"... nie wiem dlaczego, ale to (live action + animacja, które nie powstały po to, żeby mieć ze sobą interakcję) wygląda dla mnie tak dziwnie, że wywołuje to u mnie jakiś nieprzyjemny dyzonans o_O (udało mi się dotrwać do trzeciego fragmentu, z Mulan i Bilbem)

"Wiele osób argumentowało, że oficjalne pairingi HP były zbyt oczywiste i na pewno czeka nas jakiś twist"
W sumie to był pewien pairingowy twist, bo okazało się, że Severus przez zdecydowaną większość swojego życia był zadurzony w Lily XD A potem część ludzi narzekała, że ten wątek jest jak wzięty z fanfika ))
Za to Neville i Luna wylądowali ostatecznie w związkach z innymi osobami, choć dużo ludzi uważało, że ukanonicznienie tego pairingu na końcu sagi to oczywistość XD
Natomiast pairing Ron/Lavender pojawił się w fandomie już po wydaniu "Czary Ognia" (z powodu gry słownej, jaką powiedział Ron do Lavender podczas lekcji wróżbiarstwa), choć oficjalnie ten wątek pojawił się dopiero w "Księciu Półkrwi" (i wtedy część ludzi zareagowało lekkim WTF).

Jak mamy twist - źle. Jak fanoniczny pairing staje się kanoniczny - też źle. A i tak wiadomo, że to wina tego, iż Rowling kiepsko pisze wątki romansowe

Podejrzewam, że w "Ogniem i mieczem" najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby Bohun w końcu pokochał kogoś innego, kto odwzajemniłby jego uczucia (część ludzi była też za podobnym rozwiązaniem w przypadku Zera z Vampire Knight ).

"(A czy Sienkiewiczowa nie mogła wyprosićza Wołodyjowskim? ;( )"
Pewnie Sienkiewicz żałował, że się jej posłuchał w kwestii Skrzetuskiego, więc potem sobie powiedział, że będzie pisał tak, jak on chce, a nie tak, jak proszą go inni

A propo zmiany ostatecznych losów postaci pod wpływem odbiorców - słyszałyście o tym, że pierwsza opublikowana wersja "Pinokia" kończyła się śmiercią głównego bohatera? Od następnego wydania było to już takie zakończenie, jakie znamy dzisiaj, bo Collodi zdecydował się wysłuchać dzieci, które wysyłały do niego listy z prośbą o zmianę zakończenia na szczęśliwe.

#463 2015-06-27 17:16:23

Miśka

Administrator

Punktów :   

#464 2015-06-27 17:38:44

kiara_94

Administrator

Punktów :   

ooo już okładka jest ale zgapa z wersji włoskiej, ciekawe czemu nie użyli podtytułu "obietnica róży" czy coś w tym stylu XD i będzie z dubbingiem
Mulan z Bilbem facepalm xD
Ale ten filmik mega świetnie zrobiony a powiedzcie co to za postać z jakiej bajki co sparowano ją z Frodo?

że im się chce xD https://www.youtube.com/watch?v=GrK8VQg7r7U mój Edmond!!!

#465 2015-06-27 18:23:38

Miśka

Administrator

Punktów :   

Obietnica róży? A skąd to? Widać w Japonii nie było żadnego podtytułu, skoro u nas go nie ma.

#466 2015-06-27 19:35:54

kiara_94

Administrator

Punktów :   

#467 2015-06-27 19:38:16

A.

Administrator

Punktów :   

Co tam okładka - ja czekam na obsadę~

"Ale ten filmik mega świetnie zrobiony a powiedzcie co to za postać z jakiej bajki co sparowano ją z Frodo?"
No, technicznie jest świetnie zmontowany~ A ta postać to Kayley z "Legendy Camelotu" http://www.filmweb.pl/film/Magiczny+mie … u-1998-586

#468 2015-06-28 09:49:42

Neoma

Administrator

Punktów :   

Wrzuciłam linka na tumblurze.

Co do Skazy, to jak został przywódcą stada lwów, to chyba miał też obowiązki z tym związane?

(Bohun za bardzo szalał, żeby pokochać inną, podobnie jak Snape).
Uczucia Snapa to można było się domyśleć po tym, że Voldemort początkowo nie chciał Lily zabijać? Ktoś musiał prosić, żeby ją oszczędzić...

Tak, o Pinokiu słyszałam (czy tam nawet nie ma podziału na dwie części?) Tu akurat dobrze, że autor się poddał, bo to o wiele lepsza historia... Louisa May Alcott się nie poddała i Jo/Laurie nie są kanoniczni

Mi tam Seiyi nie żal - jak się próbuje wyrywać zaręczone panienki, to tak się ma...

#469 2015-06-28 14:52:31

Miśka

Administrator

Punktów :   

Też czekam na obsadę i jakiś zwiastun!
Mamy nowe wydawnictwo mangowe

#470 2015-06-28 16:44:59

Neoma

Administrator

Punktów :   

Oo, a jakie wydawnictwo?

Co do autorów zmieniających zdanie, to oczywiście mamy Conan Doyla. Dickens podobno zrobił dobrymi panią Mowcher i Boffina (choć w tego drugiego to ja nie wierzę, za dużo wskazówek było, że od początku był dobry). Czesław Miłosz był zagorzałym fanem pairingu Natalia/Robrojek, tylko nie jestem pewna, czy on go ogólnie wymyślił, czy przechylił szalę, gdy miała być decyzja między nim a Filipem.

#471 2015-06-28 18:13:55

Miśka

Administrator

Punktów :   

Wydawnictwo nazywa się Dano. Działali już jakiś czas, wydawali jakiś magazyn o kulturze azjatyckiej, mieli swój sklep z gadżetami z anime, a teraz wzięli się za mangi. Mają w planach też manhwy koreańskie. http://wydawnictwo-dango.pl/

Czytała któraś książkę "Pedagog" Karoliny Wiechowicz?

#472 2015-06-29 13:10:53

kiara_94

Administrator

Punktów :   

masz rację Neoma "Mi tam Seiyi nie żal - jak się próbuje wyrywać zaręczone panienki, to tak się ma..." sprowadziłaś mnie na dobre tory

O Snape'a to ja też bardzo lubiłam i ten cały wątek jego miłości do Lily superowy dawniej oglądałam wszystkie fanarty z nimi ach jaka ja byłam wkręcona w ten shipping kiedyś xD

"Czytała któraś książkę "Pedagog" Karoliny Wiechowicz?" ja ostatnio mam wstręt do czytania, więc nie muszę odpocząć od książek itp.

#473 2015-06-29 20:59:00

A.

Administrator

Punktów :   

Dyskusyje o pairingach i książkach się toczą, a ja - co jak na mnie jest mocno nietypowe - sprowadzę temat na bardziej życiowe tory.

...
Chcecie zobaczyć zdjęcia moich (w zasadzie: mojej familii) kotów? ;>
Zrobiłam je dawno, ale dopiero teraz wrzuciłam je (+ swoje zdjęcie) na swój profil na dA. Zwykłe fotki z komórki, ale przynajmniej zobaczycie dwie najmocniej osadzone w rzeczywistości radości mojego życia XD

#474 2015-06-30 08:45:53

kiara_94

Administrator

Punktów :   

bardzo chętnie ale to musisz w pamiętniku wrzucać fotki tam na samej górze na pasku obok Endymiona i Serenity

#475 2015-06-30 10:33:18

A.

Administrator

Punktów :   

Wrzucone~ Swojego zdjęcia nie dałam, bo koty to o wiele wdzięczniejszy obiekt do fotografowania :>

...
I jeszcze na quasi-poezję w opisach się zdobyłam XD

#476 2015-06-30 12:38:52

Miśka

Administrator

Punktów :   

Gładka, ale kociara z Ciebie ja tam zdecydowane wolę pieski miałam też za młodu chomiki, króliczki, myszki i szynszyle. W zeszłym roku zmarł mój 7 letni Guziczek

#477 2015-07-02 06:14:53

A.

Administrator

Punktów :   

"W zeszłym roku zmarł mój 7 letni Guziczek "

A jaki to był zwierzak (w sensie: gatunek)?

W podstawówce miałam chomika, ale - jak to chomik - był z nami tylko 2 lata i 2 miesiące.

#478 2015-07-02 10:58:13

Miśka

Administrator

Punktów :   

Guziczek był szynszylkiem. Miał przed sobą jeszcze połowę życia (szynszyle żyją do 15 lat), ale z naszej winy się ugotował

EDIT: Dziewczyny widziałyście to arcydzieło? http://anime-odcinki.pl/anime/kaguyahim … ogatari/01 od kiedy zapowiedziano to anime, nie mogłam się doczekać, aby je zobaczyć. Prawdziwe mistrzostwo! W końcu odpowiada za nie Studio Ghibli. Cieszę się, że anime zostało w końcu przetłumaczone

#479 2015-07-02 18:49:01

Neoma

Administrator

Punktów :   

Jak to się ugotował?

#480 2015-07-02 20:33:35

Miśka

Administrator

Punktów :   

Guzik był z nami w Belgii i jak wracaliśmy do Polski, to zawsze go ze sobą zabieraliśmy. W zeszłym roku jak jechaliśmy na wakacje do domu, to zepsuła nam się klima w aucie. Wszystko było dobrze, ale 50 km od domu, jak już zjechaliśmy z autostrady, zaczęły się korki, stanie w słońcu. Jak dojechaliśmy do domu to Guzik ledwo dychał. Nim dojechał weterynarz było po. Na samo wspomnienie ściska mnie w żołądku i płakać mi się chce. Miał wodę, cień, robiłam co mogłam, ale nic mu nie pomogło. Nie wytrzymał gorąca. Gdybyśmy tylko wyjechali wcześniej, to może Guziczek byłby teraz z nami

Stopka forum

RSS